Aanstaande vrijdag wordt de eerste vondelingenkamer in een ziekenhuis in Den Helder geopend. De kamer is een levensreddende voorziening, die een alternatief biedt voor moeders die hun baby afstaan door deze te vondeling te leggen. Moeders kunnen hier hun baby anoniem afstaan. Dit meldt Het Parool.
In heel Nederland zijn er nu tien vondelingenkamers, waarvan vijf in ziekenhuizen. Suzan Ernst, hoofd kindergeneeskunde Noordwest Ziekenhuisgroep, is één van de initiatiefnemers van deze kamer. “Ik vroeg mij af hoe het kan dat er nog steeds kindertjes gevonden worden, dood dan wel levend,” vertelt ze. “Het kan niet zo zijn dat ik daar als hoofd kindergeneeskunde niets mee doe. Ik voelde mij zowel in die rol als maatschappelijk gezien verantwoordelijk.”
Stichting Beschermde Wieg
Het initiatief vond zijn oorsprong in een overleg tussen het ziekenhuis en Stichting Beschermde Wieg. Een Stichting die zich ten doel stelt babysterfte en te vondeling legging te voorkomen door preventieve hulp te bieden aan ongewild zwangere vrouwen, die geen contact kunnen of durven op te nemen met hulpverlenende organisaties, omdat zij anoniem willen blijven. Samen kwamen ze tot het idee van de vondelingenkamer.
De gemeente Den Helder doneerde 20.000 en daarmee is dit de eerste door de overheid gesubsidieerde vondelingenkamer in Nederland.
Baby in container
Het plan om een vondelingenkamer in te richten ontstond al eerder, maar er werd vaart achter gezet nadat er vorige maand een levende baby werd gevonden in een container in Amsterdam. Wanneer een moeder haar baby wil afstaan en naar de kamer brengt, wordt het kindje opgevangen door het ziekenhuis. Stichting Beschermde Wieg zal de baby vervolgens onderbrengen bij een pleeggezin.
Volgens cijfers van het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen zijn in de afgelopen vijftien jaar 19 vondelingen en 45 babylijkjes gevonden in Nederland.
Door: Nationale Zorggids