Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Hoewel het algemeen bekend is dat het voor vrouwen het beste is om voor de leeftijd van 30 te beginnen aan kinderen, wil of kan niet iedereen dat. De ene vrouw kan op haar 43ste nog kinderen krijgen, de andere vrouw heeft op haar 28ste geen eitjes meer. Vaak wordt vruchtbaarheid pas onderzocht als een iemand een jaar lang tevergeefs zwanger probeert te worden. Om al eerder informatie te krijgen over je vruchtbaarheid, richtte Anne Marie Droste samen met twee anderen Grip op. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en een bloedtest kun je meer informatie krijgen over de stand van zaken met betrekking tot je vruchtbaarheid. Dit meldt RTL Nieuws.  

Op de website van Grip kunnen vrouwen een vragenlijst invullen die gaat over  anticonceptie, medische geschiedenis en de regelmatigheid van de cyclus. Na het invullen van de vragenlijst krijgen vrouwen een kitje toegestuurd, waarmee ze 7 tot 10 druppels bloed bij zichzelf moeten afnemen. Dat bloed kunnen de vrouwen opsturen naar het laboratorium, waar het getest wordt op de meest voorkomende oorzaken bij verminderde vruchtbaarheid. Volgens de website van Grip zijn dat schildklierproblemen, een lage hoeveelheid eitjes, geblokkeerde eileiders en PCOS. Dit laatste is een hormonale afwijking waarbij de eisprong regelmatig uitblijft. Hierna volgt een uitgebreid rapport dat besproken wordt met een dokter.

De kosten van zo’n test zijn 159 euro. Droste geeft aan dat ze met verzekeraars in gesprek zijn over een vergoeding. Toch is de prijs niet iets wat vrouwen ervan weerhoudt om de test te doen. Jonge vrouwen zijn nieuwsgierig en willen graag meer informatie over hun vruchtbaarheid.

Uitwerking testen kan beter 

Koen Deurloo, gynaecoloog bij het Diakonessenhuis in Utrecht, is ook van mening dat er veel voordelen aan de testen zitten. Op deze manier wordt bijgedragen aan preventieve zorg. Toch kan de uitwerking van de testen volgens hem beter. Hij stelt dat alleen een bloedtest niet genoeg zegt voor een betrouwbare voorspelling. Zo test Grip op het hormoon AMH, om PCOS uit te sluiten. Volgens de beroepsvereniging voor gynaecologen NVOG is dat geen betrouwbare voorspeller van vruchtbaarheid bij gezonde vrouwen. Het gevaar van deze testen is volgens Deurloo dat de kans bestaat dat vrouwen onterecht gerustgesteld worden of juist onnodig bang gemaakt worden.

Droste geeft aan dat er een psycholoog alle rapporten bekijkt en dat de dokters in de bespreking met de vrouw duidelijk informatie en uitleg geven over het rapport.

Door: Nationale Zorggids