Met het project Connect2Grow wil het Erasmus MC-Sophia zwangere vrouwen helpen, die te maken hebben stressvolle situaties, financiële zorgen en andere (psychiatrische) problemen. Door het begeleiden van nieuwe gezinnen wordt er gewerkt aan een sterke ouder-kindrelatie. Het project begon vorig jaar als een pilot en wordt nu verlengd, met subsidie uit de gemeente Rotterdam. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Een goede hechting tussen ouder en kind is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Volgens gynaecoloog Hilmar Bijma heeft stress een grote invloed op de ontwikkeling van de hersenen. De mate van stressgevoeligheid wordt al bepaald in de baarmoeder en in de eerste maanden na de geboorte. Een kindje dat constant wordt blootgesteld aan stress, kan later te maken hebben met zowel psychische als gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. In Rotterdam worden kinderen regelmatig in armoede geboren, wat samengaat met stress bij de ouders.
Vaste contactmomenten
10 tot 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland heeft een psychiatrische aandoening. Mijke Lambregtse, kinder- en jeugdpsychiater bij het Erasmus MC, geeft aan dat kwetsbare ouders wel verloskundige hulp krijgen, maar dat het daar vaak bij blijft. Wanneer er aan de bel getrokken wordt, is de situatie vaak al uit de hand gelopen. Dit geldt voornamelijk bij hele jonge kinderen. Daarom is het volgens haar belangrijk dat er na verloskundig hulp ook meteen begeleiding komt. Dat draagt bij aan de vertrouwensrelatie tussen het gezin en de hulpverlener. Zo is het de bedoeling dat er op vaste momenten, zowel voor als na de bevalling, contact wordt opgenomen met het gezin en er bezoeken plaatsvinden. Er wordt dan geholpen en meegekeken bij het voeden, verschonen en aankleden van de baby.
Digitaal platform
Ook komt er een digitaal platform, waarop hulpverleners en ouders terecht kunnen. Op dat platform worden vragenlijsten afgenomen en is te zien welke zorgverleners betrokken zijn. De hulp wordt in allerlei vormen aangeboden. Zo worden er bijvoorbeeld (partner)gesprekken georganiseerd en kunnen ouders traumabehandelingen ondergaan. Het doel is dat het project in heel Rotterdam wordt uitgevoerd.
Door: Nationale Zorggids