Week 23: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: Grote drukte bij GGD om afspraak te maken voor coronatest

Maandag was er al direct grote drukte bij de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging om 08.00 uur open en sindsdien is het er zo druk dat het lang kan duren voordat een beller aan de beurt is. Wie belt, krijgt te horen dat "al onze medewerkers" op dit moment in gesprek zijn en "we zullen u zo snel mogelijk te woord staan".
 

Dinsdag: 'Farmaciebedrijf maakt coronamedicijn met Nederlands antilichaam'

Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat een coronamedicijn maken dat gebaseerd is op een in Nederland gevonden antilichaam. Dit heeft Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit, zondag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag (NPO Radio 1). Volgens Grosveld doorstond het Rotterdamse antilichaam afgelopen weken enkele cruciale tests op levende wezens. "Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn. Voor het ontwikkelen van een medicijn is dit een heel snel traject." Om welk farmaciebedrijf het gaat, kan Grosveld in deze fase nog niet zeggen.
 

Woensdag: 'Reële kans op coronabesmettingen door demonstratie Dam' 

Artsen hebben "met afgrijzen" gekeken naar de demonstratie maandag op de Dam in Amsterdam. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het ging om 5.000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers.
 

Donderdag: Coronavirus verspreidt vooral tussen volwassen, kinderen spelen kleine rol

Het nieuwe coronavirus wordt vooral verspreid tussen volwassenen van ongeveer dezelfde leeftijd. Binnen gezinnen zijn het vooral volwassenen die het virus overdragen aan kinderen. Kinderen worden wél besmet met het virus, maar minder vaak dan volwassenen. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt bovendien dat er geen gezinnen waren waarbij een kind van jonger dan 12 jaar de eerste patiënt in het gezin was.
 

Vrijdag: coronadashboard online, alarm bij 40 ziekenhuisopnames per dag

In het coronadashboard van het kabinet wordt een grens opgenomen van veertig ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld over de afgelopen drie dagen. "Om maximale controle over het virus te houden" is het belangrijk onder die grens te blijven, zegt 'corona-minister' Hugo de Jonge. Hetzelfde geldt voor tien opnames op de intensive care per dag, gemiddeld over drie dagen en het veelbesproken 'reproductiegetal', dat niet boven de 1,0 moet uitkomen.
 
Door: Nationale Zorggids