Week 26: stijgende zorgkosten, doden door talksuspensies & vaccinatiegraad
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder dode patiënten na talksuspensies, structureel vaccinatieprogramma corona, vaccinatiegraad kinderen en stijgende zorgkosten in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: drie patiënten dit jaar overleden na talksuspensies
Drie patiënten zijn dit voorjaar overleden nadat ze waren behandeld met zogeheten talksuspensies die in ziekenhuisapotheken waren bereid. Volgens bijwerkingencentrum Lareb hebben bijwerkingen van de medicatie “mogelijk een rol gespeeld”.
Dinsdag: PvdA en GroenLinks willen harde garanties afdwingen over jeugdzorg
PvdA en GroenLinks willen in het debat van dinsdag harde garanties afdwingen over verbeteringen in de jeugdzorg. Via versnelde wet- en regelgeving willen beide fracties dat gemeenten worden verplicht om (hoog) specialistische jeugdzorg regionaal of landelijk in te kopen.
Woensdag: advies Gezondheidsraad: structureel vaccinatieprogramma risicogroepen corona
De Gezondheidsraad adviseert om dit najaar te starten met een structureel vaccinatieprogramma tegen COVID-19 waarin vooralsnog risicogroepen jaarlijks een vaccinatie aangeboden krijgen. Dit zijn de risicogroepen volgens de Gezondheidsraad.
Donderdag: voor tweede jaar op rij daalt vaccinatiegraad kinderen
Het deel van de kinderen dat is gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is voor het tweede jaar op rij gedaald. Het RIVM maakt zich zorgen om deze daling. Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen.
Vrijdag: flinke stijging zorgkosten in 2023 en dit is waarom
De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen in 2023 met 6,5 procent naar een totaal van 54,8 miljard euro. In de langdurige zorg stijgen de kosten met 9,2 procent nog meer naar een totaal van 32,6 miljard euro. Dat verwacht Zorginstituut Nederland om deze redenen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky