Normal_vader_baby_man_papa_vaderschapsverlof

Lidstaten in Europa zijn tot een akkoord gekomen om vaders en partners van hetzelfde geslacht tien dagen betaald ouderschapsverlof te bieden. In Nederland is vanaf dit jaar het wettelijke en betaalde vaderschapsverlof verhoogd van twee naar vijf dagen. Europese lidstaten krijgen drie jaar de tijd om de nieuwe verlofregeling vorm te geven. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Vaders zullen tien dagen verlof mogen opnemen en krijgen daarvoor het bedrag betaald dat de werkgever anders bij ziekte uitkeert. De hoogte hiervan kan wisselen per lidstaat. Ook kunnen partners van hetzelfde geslacht aanspraak maken op het verlof, indien het land waar zij wonen daar een nationale regeling voor heeft.

De helft van het verlof niet overdraagbaar

Wat ook is afgesproken, is dat ouders de helft van hun ouderschapsverlof niet mogen overdragen aan hun partner. Voorheen was dit slechts één maand. Volgens Marianne Thyssen, Eu-commissaris, is dit “echt een keuze hoe ze de zorg willen invullen.” Ook krijgen vaders in de wet de mogelijkheid om mantelzorgverlof op te nemen. Het gaat om vijf dagen per jaar die zij kunnen gebruiken om voor een ziek kind te zorgen. In het akkoord is ook afgesproken dat ouders het formele recht krijgen om hun werkgever naar flexibele werktijden te vragen.

Hoewel het nog wel even gaat duren voordat de nieuwe verlofregeling in werking treedt, is het goed nieuws voor families in Europa. De lidstaten hebben een akkoord bereikt maar de wet moet nog formeel worden goedgekeurd. Wanneer dat is gebeurd, krijgen de lidstaten nog drie jaar de tijd om de richtlijnen op te nemen in de nationale wetgeving.

Door: Redactie Nationale Zorggids