Normal_borstvoeding_baby

Nieuw onderzoek toont aan dat moedermelk kan helpen astma te voorkomen. Het levert bewijs dat exclusieve borstvoeding wereldwijd de astmacijfers bij kinderen met ruim 40 procent kan verlagen. In Nederland hebben circa 610.000 mensen astma. Een ziekte waar nog geen remedie voor bestaat. Het onderzoek wordt gepresenteerd tijdens het Internationale Borstvoeding en Lactatie Symposium op 22 en 23 maart aanstaande in Parijs. Hier presenteren topwetenschappers van over de hele wereld nieuwe onderzoeksresultaten op het gebied van borstvoeding. Het symposium wordt dit jaar voor de dertiende keer gehouden. Dat meldt Medela

Het onderzoek naar borstvoeding als vroege preventie van astma wordt gepresenteerd door Meghan Azad, Assistent Professor Paediatrics and Child Health aan de University of Manitoba (Canada). Twintig wetenschappers van verschillende disciplines beoordeelden symptomen en eigenschappen bij kinderen van nul tot vijf jaar, hun moeders en omgeving. Azad hoopt dat de studie een bron van informatie vormt voor sociale beleidslijnen ter bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding. Op het symposium bespreekt zij haar laatste bevindingen op het gebied van werking en behoud van de bioactieve componenten die astma voorkomen, in afgekolfde moedermelk.

Ook het onderzoek van professor Tricia Johnson, van het Department of Health Systems Management aan Rush University, bevestigt "zonder enige twijfel dat moedermelk een vaccin is, zonder neveneffecten, tegen een aantal ernstige ziektes." De resultaten uit haar onderzoek pleiten voor borstvoeding als volksgezondheidsmaatregel, die even belangrijk is voor de gezondheid en welvaart van een land als vaccinaties.

In 2016 ontwikkelde het York Health Economics Consortium 's werelds eerste economische model voor premature baby's en moedermelk. Door borstvoeding te geven aan één jaarlijkse populatie van premature baby's in het Verenigd Koninkrijk, zouden de rechtstreekse kosten voor de gezondheidszorg in het eerste jaar met 30,1 miljoen pond dalen. Alleen al door preventie van ziektes zoals sepsis en leukemie. Tijdens het symposium presenteert Johnson een nieuwe kosten-batenanalyse die aantoont dat borstvoeding geven een lage economische investering vergt, waarvan het rendement voor de samenleving op korte en lange termijn zeer hoog is.

Keith Hansen, vicevoorzitter voor Human Development bij de Wereldbank, plaatst borstvoeding ook bovenaan de wereldwijde economische agenda. Volgens hem zou borstvoeding wereldwijd jaarlijks ruim 800.000 kinderen en 20.000 moeders het leven kunnen redden. Hij stelt: “Als borstvoeding nog niet zou bestaan, zou de persoon die het vandaag uitvond een dubbele Nobelprijs in de geneeskunde en economie verdienen.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids