Twee ethische commissies verbonden aan twee artsenverenigingen uit Europa willen dat er in de wetgeving meer ruimte wordt gemaakt voor onderzoek naar het kweken van menselijke embryo’s. De artsen die zich hiermee bezighouden willen dat overheden embryo-onderzoek onder bepaalde voorwaarden toelaten in hun land, want in de meeste landen mag dit nog niet. Dat meldt NOS.
Hoogleraar Guido de Wert is één van de artsen die hiervoor pleit. “In eerste instantie om adequaat laboratoriumonderzoek naar de veiligheid van nieuwe, experimentele voortplantingstechnieken mogelijk te maken”, legt hij uit. En als dan inderdaad blijkt dat de nieuw gevonden technieken veilig zijn, hopen de artsen ook op klinische toepassing. Uiteindelijk hopen ze erfelijke ziekten te kunnen voorkomen.
De aanbevelingen van de ethische commissies werden vorige week gepubliceerd, maar de artsen hebben er zeker twee jaar aan gewerkt. De Wert legt uit dat landen embryo-onderzoek tot nu toe altijd verboden hebben omdat het niet ethisch zou zijn, maar volgens hem kunnen die bezwaren tegenwoordig geen stand meer houden. Bovendien is het de Verenigde Staten vorig jaar al gelukt om een erfelijke hartaandoening uit het dna van een embryo te knippen.
Hoewel er plannen lagen om de Embryowet in Nederland te versoepelen, is het hier nog steeds niet toegestaan om embryo’s te kweken voor wetenschappelijk onderzoek. Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid had een voorstel klaar staan, maar dat voorstel is er in de nieuwe regering niet door gekomen.
In het nieuwe regeerakkoord staat wel één en ander over embryo-onderzoek, maar wat de Wert vervelend vindt is dat er wordt uitgegaan van onzorgvuldigheid door onderzoekers. “In plaats van een algeheel verbod op het kweken van embryo’s voor wetenschappelijke doeleneinden te handhaven, zouden overheden beter kunnen kijken hoe ze dat kweken zorgvuldig kunnen reguleren”, aldus De Wert.
Door: Redactie Nationale Zorggids