Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Een gescheurde condoom of verkeerd gebruik van de pil zijn vaak de oorzaak van een ongewenste zwangerschap. Uit een rapport van Rutgers blijkt dat ongeveer 66 procent van de zwangerschappen in 2015 niet gepland waren. Er was namelijk wel gebruikgemaakt van een voorbehoedsmiddel. Dat meldt Rutgers.

Ruim 25 procent van de vrouwen die in 2015 een abortus lieten plegen, hadden in de zes maanden daarvoor geen condoom gebruikt. Een stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens de IGJ werden in 2015 in Nederland 30.803 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. De meeste daarvan vonden plaats bij vrouwen tussen de 25 en 30 jaar. Het is voor het eerst dat deze groep vrouwen de grootste groep vormen.

In 2015 werden er 3 procent minder tienerzwangerschappen afgebroken dan het jaar ervoor. Sinds 2002 daalt het aantal tienermeisjes dat abortus laat plegen. Bij 1.024 van de 30.000 zwangerschapsafbrekingen ging het om een abortus vanwege een afwijking die tijdens de zwangerschap werd gediagnosticeerd.

Rutgers geeft op nationaal en internationaal niveau voorlichting over het gebruik van anticonceptie en abortuszorg. Nog steeds heerst er in Nederland een taboe rondom abortus, terwijl het in sommige gevallen het juiste is om te doen, zegt het kenniscentrum voor seksualiteit. “Niet iedereen is in staat om een kind goede zorg te geven en het op te voeden. Om over de psychosociale problemen die het met zich mee kan brengen maar niet te spreken; niet meer deelnemen aan de samenleving, schooluitval en het risico om in een neerwaartse armoedespiraal terecht te komen”, aldus Rutgers

Door: Redactie Nationale Zorggids