Vitamine B3 kan mogelijk bijdragen aan het voorkomen van een miskraam of geboortedefect. Wetenschappers ontdekten twee genmutaties bij vier families met een verleden van miskramen en geboortedefecten. Deze mutaties blijken invloed te hebben op de aanmaak van een molecuul dat nodig is voor de ontwikkeling en het herstel van genen. Dat meldt NU.nl.
Dit bevestigden zij door een proef te doen op muizen. Door deze twee genmutaties bij embryo’s van muizen te plaatsen, werden er muisjes geboren die dezelfde geboorteafwijkingen hadden als menselijke baby’s. De muizen en de baby’s hadden een tekort aan het herstellende molecuul (NAD, nicotinamideadeninedinuceotidesfosfaat). Door vitamine B3 als niacine toe te voegen aan het drinkwater van zwangere muizen, kwamen babymuizen zonder geboortedefecten ter wereld.
“Dit heeft de potentie om het aantal miskramen en geboortedefecten drastisch te verminderen”, zegt Sally Dunwoodie van het Victor Chang-instituut in Australië. In een volgend onderzoek willen de wetenschappers een test maken waarmee ze het NAD –gehalte van zwangere vrouwen kunnen vaststellen. Als dit gehalte dan laag blijkt te zijn, kan extra vitamine B3 worden voorgeschreven. De vitamine zit ook in aardappelen, groente, vlees, vis en volkoren graanproducten.
Door: Redactie Nationale Zorggids