De kans op baarmoederkanker is kleiner als vrouwen hun pasgeboren baby borstvoeding geven. Amerikaanse onderzoekers stellen dat borstvoedende vrouwen tot wel 11 procent minder kans hebben op baarmoederkanker dan vrouwen (moeders) die hun kind geen borstvoeding geven. Dat meldt NU.nl.
De onderzoekers vergeleken de gegevens van een testgroep van bijna negenduizend vrouwen met baarmoederkanker met een controlegroep van ruim zeventienduizend vrouwen. Daaruit concludeerden zij dat niet alleen borstvoeding, maar vooral langer borstvoeding geven, de kans op baarmoederkanker verkleint. De onderzoekers adviseren vrouwen om minimaal zes maanden tot ongeveer negen maanden borstvoeding te geven.
“Des te meer vrouwen weten hoe ze het risico op toekomstige kankerdiagnoses kunnen verminderen, des te beter”, zegt hoofdonderzoeker Susan Jordan. Hoewel het onderzoek niet direct aangeeft dat borstvoeding vrouwen beschermt tegen baarmoederkanker, zijn de onderzoekers geneigd om te geloven dat dit wel het geval is. Ze verklaren het resultaat dan ook door de ondrukking van oestrogeen dat plaatsvindt tijdens de borstvoeding. Terwijl de groei van kankercellen in de baarmoeder juist door oestrogeen wordt gestimuleerd.