Nieuwe moeders in Nederland hebben het recht om te kolven of borstvoeding te geven op het werk. Echter blijken werkgevers hier in de praktijk lang niet altijd gehoor aan te geven, zo bleek onlangs uit een onderzoek van 24Baby. Ook de werkgever van Vandana negeerde haar rechten. Toen Vandana terugkwam van zwangerschapsverlof gaf haar werkgever, de gemeente Den Haag, haar de keuze: of borstvoeding geven, of daar blijven werken. Zij spant nu een rechtszaak aan tegen de gemeente. Dat meldt RTL Nieuws.
Vandana gaf na haar verlof aan dat ze graag borstvoeding wilde geven. Haar werkgever stond dat niet toe en stelde haar voor de keuze: blijven of borstvoeding geven. Om haar rechten te achterhalen belde ze met haar uitzendbureau. Deze vertelde haar dat moeders in de eerste negen maanden van het leven van hun kindje het recht hebben om borstvoeding te geven of te kolven. Dat betekent dat ze ook tijdens werktijd naar huis mogen om hun kindje te voeden. Maximaal een kwartier van de werktijd wordt doorbetaald.
Haar werkgever stond haar wel toe om te kolven, maar dat lukte haar niet zomaar. “Ik had geen voorraad. En mijn dochtertje was er niet aan gewend om uit een flesje te drinken, dat moesten we haar aanleren. Dat had tijd gekost.” De nieuwe moeder ging daarom tijdens haar tweede werkdag naar huis, zoals ze ook had aangegeven bij haar leidinggevende. De gemeente Den Haag kon dit niet toestaan en ontsloeg haar. Gisteren stapte Vandana naar het College voor de Rechten van de Mens. Deze doet over zes weken een uitspraak over de zaak.
Uit onderzoek van 24Baby.nl blijkt dat één op de acht vrouwen niet (volledig) doorbetaald krijg voor de besteedde kolftijd. Een vrouw mag zelden naar huis om te kolven of voeden en werkgevers hebben bijna nooit een kolfruimte die voldoet aan de wettelijke eisen.
Door: Redactie Nationale Zorggids