Vrouwen die in het verleden een in vitro fertilisatie (ivf) behandeling hebben ondergaan, lopen niet meer risico op het ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen. Ook niet op de lange termijn (meer dan 20 jaar). Dit blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis en Erasmus MC in samenwerking met alle 12 IVF-klinieken in Nederland. Dat meldt het AVL.
Het onderzoek maakt deel uit van een grotere landelijke studie, het OMEGA onderzoek. Dit project richt zich op de mogelijke lange termijn gezondheidsproblemen na ivf-behandelingen. Aan het project nemen meer dan 25.000 vrouwen deel die in de periode 1980-1994 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen.
Het onderzoek naar het borstkankerrisico werd uitgevoerd vanuit het idee dat de blootstelling aan grote hoeveelheden hormonen bij ivf-behandelingen mogelijk een hogere kans op borstkanker geeft. Maar dat werd in dit onderzoek niet gevonden. Er werd zelfs een lager risico gevonden na meer dan zes ivf-behandelingen. Daarnaast hadden vrouwen met een lage eicelopbrengst na de hormoonstimulatie die bij ivf plaatsvindt een lagere kans op borstkanker dan vrouwen die na de hormoonbehandeling een normale eicelopbrengst hadden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen die meer ivf-behandelingen hebben ondergaan én vrouwen met een lage eicelopbrengst vaak wat eerder in de overgang komen. Een vroege overgang verlaagt het risico op borstkanker.
Het soort hormoonstimulatie dat bij ivf wordt gegeven is in de loop der jaren wat veranderd. Daarom is niet duidelijk of de resultaten van dit onderzoek ook gelden voor ivf-behandelingen die plaatsvonden vanaf 1995. Daarnaast hadden veel van de in de huidige studie onderzochte vrouwen de overgang nog niet bereikt. Voor het trekken van conclusies over langetermijnrisico op borstkanker met de huidige hormoonbehandelingen en ná de overgang is dus ook verder onderzoek nodig.
Het Antoni van Leeuwenhoek en het Erasmus MC zijn al bezig met deze vervolgstudie, met financiële steun van KWF Kankerbestrijding. In dit vervolg van het OMEGA onderzoek is de huidige dataset uitgebreid met gegevens van vrouwen die in de periode 1995-2000 met IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen zijn behandeld. Ook hierbij waren weer alle Nederlandse ivf-klinieken betrokken. De analyse van deze nieuwe data gaat binnenkort van start.
Door: Redactie Nationale Zorggids