Patiënten met maag- slokdarmkanker reageren goed op nieuwe behandeling
Patiënten met maag- of slokdarm-maag overgang kanker zonder uitzaaiingen worden normaal gesproken behandeld met bestraling en chemotherapie en een operatie. De behandeling biedt vooruitgang, maar de prognose blijft somber. Een nieuwe vorm van behandeling lijkt aan te slaan bij deze patiënten, blijkt uit nieuw onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek. Ook ontdekten zij een mogelijke mechanisme hierachter. Dit meldt het Nederlands Kankerinstituut (NKI).
Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben zich binnen fase-2 van de PANDA-studie beziggehouden met een nieuwe vorm van behandelen: immuuntherapie en chemotherapie voorafgaand aan de operatie. De behandeling blijkt tot een beduidende afname van de tumor te leiden bij een groot deel van de patiënten.
Milde bijwerkingen
Binnen het onderzoek kregen twintig patiënten één kuur immuuntherapie met het medicijn atezolizumab, met daarna nog vier kuren daarvan samen met chemotherapie. De tumor was bij 70 procent van de patiënten bijna helemaal weg en bij 45 procent echt weg. Vier jaar later waren beide groepen nog steeds kankervrij. Een belangrijk voordeel van deze combinatietherapie is dat patiënten slechts milde bijwerkingen ervoeren. Slechts een klein deel van de patiënten had last van ernstige bijwerkingen.
Eerste kuur zonder chemotherapie
De combinatie van immuuntherapie met chemotherapie lijkt veelbelovend en opent mogelijk nieuwe deuren voor de behandeling van deze complexe kankers”, zegt internist-oncoloog en onderzoeksleider Myriam Chalabi. Dat patiënten de eerste kuur immuuntherapie krijgen zonder chemotherapie lijkt bij te dragen aan de positieve resultaten. Volgens arts-onderzoeker Yara Verschoor vonden ze ook dat de aanwezigheid van bepaalde afweercellen voorafgaand aan de behandeling mogelijk voorspellend zijn voor de effectiviteit ervan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky