Een nieuwe behandeling voor vrouwen met aandoeningen aan de eileider, blijkt niet effectiever dan de standaardbehandeling. Dit onderzocht dr. Kim Dreyer in het kader van haar promotie. Dat meldt VUmc.
De nieuwe, snellere, poliklinische behandeling met metalen veertjes die de eileider afdichten is minder goed dan de verwijdering van de eileider. De vrouwen met verwijderde eileider, hadden meer doorgaande zwangerschappen bij ivf. Dr. Dreyer deed haar onderzoek bij VUmc. Ze ontving de Clinical Science Award voor dit innovatieve onderzoek tijdens een groot internationaal congres in Helsinki. Vorige week ontving Dreyer de prijs voor haar presentatie van de zogeheten DESH-trial (Dutch Essure versus Salpingectomy for Hydrosalpinx Trial).
Van 2009 tot2014 werd het onderzoek uitgevoerd in VUmc en in het Spaarne Gasthuis te Hoofddorp. Het doel van de trial was om te onderzoeken of de nieuwe behandelmethode PTO (Proximale Tuba Occlusie, ofwel het afdichten van vochthoudende eileiders (hydrosalpingen) door plaatsing van metalen veertjes in de eileider via de baarmoederholte) gelijkwaardig was aan de standaardbehandelmethode van het verwijderen van de eileider.
De behandeling van hydrosalpingen tijdens ivf is nodig aangezien deze zieke eileiders vocht lekken naar de baarmoederholte. Hierdoor vermindert de kans op een succesvolle innesteling van het embryo drastisch. Verkennend onderzoek dat vooraf ging aan de trial had aangegeven dat behandeling door PTO veilig en minder belastend was dan de eileiderverwijdering.
Aan de trial namen in totaal 85 vrouwen met een hydrosalping deel. Ze werden gerandomiseerd ingedeeld in twee behandelgroepen. Ondanks dat de trial was opgezet als een zogenoemde non-inferiority trial, een trial waarbij je uitgaat van gelijkwaardigheid tussen twee behandelingen, waren er significant meer doorgaande zwangerschappen bij de vrouwen met eileiderverwijdering dan bij de PTO-groep (55,8 procent tegenover 26,2 procent). Ook werden vrouwen die een eileiderverwijdering ondergingen sneller zwanger dan vrouwen bij wie de eileider niet werd verwijderd maar afgedicht. Daarbij werden geen aanwijzingen gevonden dat de eicelvoorraad door de eileiderverwijdering ongunstig werd beïnvloed, zoals gesuggereerd is in eerder onderzoek. Dit maakt dat de standaardbehandeling van de verwijdering van de eileider de eerste keus blijft.
Door: Redactie Nationale Zorggids