Normal_zwanger6

Er is nog veel onduidelijkheid over het zikavirus en de risico's en gevaren ervan. De Erasmus Universiteit werkt samen met het RIVM en de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG) aan nieuwe richtlijnen voor gynaecologen en verpleegkundigen. Naar verwachting zijn de richtlijnen deze week klaar. Dat meldt Nieuwsuur. 

Er bestaat nog te veel onduidelijkheid over wat het virus doet en wat het precies veroorzaakt. Het vermoeden is dat het microcefalie bij de ongeboren baby's van besmette zwangere vrouwen veroorzaakt. Hierbij is de schedel te klein waardoor de hersenen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Het verband tussen microcefalie en het virus is echter nog niet bewezen. Bij zeventien baby's met microcefalie in Brazilië is het virus aangetroffen. Maar volgens professor David Heyman, voorzitter van de commissie die de WHO adviseerde om de noodsituatie uit te roepen, zegt dat nog niets. “Het kan zijn dat er een andere reden is voor microcefalie bij deze baby's”, zegt Heyman. Dergelijke neurologische afwijkingen kunnen ook veroorzaakt worden door mazelen of het gebruik van bepaalde chemicaliën. Heyman zegt dat er nog weinig bekend is over het virus. Dat maakt het volgens hem zo urgent. “We weten dat er mogelijk een relatie is, maar we begrijpen nog niet welke. Om een verband tussen het zikavirus en microcefalie of andere aandoeningen aan te tonen, heb je een casestudie nodig, waarin je ook onderzoekt of moeders misschien bloot zijn gesteld aan chemicaliën, insecticiden en andere vaccins”, aldus de professor.

De ontwikkeling van een test die vast kan stellen of iemand besmet of besmet is geweest met het virus heeft prioriteit. Want zodra er is vastgesteld dat er inderdaad een verband is tussen het virus en de hersenafwijking, moet er snel een vaccin komen.

Op dit moment zijn twintig Nederlanders besmet met het virus, allen hebben het virus opgelopen in Suriname. Minister Schippers geeft aan dat de verspreider van het virus, de gelekoortsmug, niet in Nederland voorkomt en niet in Nederland kan overleven. Wel maakt de minister zich zorgen over de situatie in Caribisch Nederland omdat de mug naar wel voorkomt.

Het RIVM praat deze week met de Tweede Kamer over de situatie in Nederland. Tijdens dit overleg wordt er ook gepraat over de wetenschappelijk onderbouwde geruchten.  

©Nationale Zorggids