Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

Of een ivf-behandeling succesvol gaat zijn of niet, is te voorspellen aan de hand van een specifiek genetisch patroon in de baarmoeder. Deze ontdekking is een verklaring waarom ivf bij sommige vrouwen na meerdere pogingen niet lukt. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De ontdekking van dit genetisch patroon kan leiden tot de ontwikkeling van een nieuwe test. Deze test biedt patiënten inzicht in hun kansen om door ivf zwanger te worden voordat ze een behandeling ondergaan. Deze conclusies trekken onderzoekers van het UMC Utrecht samen met onderzoekers van het universiteitsziekenhuis van Southampton.

Ondanks de goede kwaliteit van embryo's, zijn er veel vrouwen die een ivf-traject zonder succes doorlopen. Onduidelijk was of de bekleding van de baarmoeder dit veroorzaakte. Het onderzoek van de ziekenhuizen laat zien dat bij veel van de vrouwen waarbij ivf mislukte een abnormale genexpressie in de bekleding van de baarmoeder gevonden kan worden. Zo'n specifiek genetische vingerafdruk kan altijd in verband gebracht worden met een mislukte behandeling.

De ontdekking kwam nadat onderzoekers biopten namen van de baarmoederbekleding van 43 vrouwen waarbij terugplaatsingen herhaaldelijk mislukt waren. Ook namen ze biopten van 72 vrouwen waarbij de behandeling wel was geslaagd. Bij 80 procent van de vrouwen waarbij een terugplaatsing mislukte, vonden de wetenschappers een abnormaal genetisch profiel. Dit profiel was niet aanwezig bij vrouwen die na ivf wel een kind hadden gekregen.

Een groot deel van de vrouwen die er na diverse ivf-behandelingen niet in slaagden om zwanger te worden, is mogelijk onvruchtbaar. De kans op zwangerschap bij deze vrouwen is zeer klein. Door deze kennis vooraf te hebben, kunnen artsen hun patiënten adviseren over eventuele verdere behandeling en of het zin heeft om meer tijd, geld en energie erin te investeren. “Tegelijkertijd zouden patiënten die een aantal onsuccesvolle ivf-cycli hebben doorlopen, maar niet dit genetisch patroon hebben, het advies kunnen krijgen om door te zetten, aangezien zij een veel grotere kans hebben om zwanger te worden”, zegt professor Frank Holstege van het UMC Utrecht. 

©Nationale Zorggids