Het is van belang dat zwangere vrouwen goed worden geïnformeerd over alle voor- en nadelen van het inleiden van de bevalling, zo vindt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op maandag uitte de Wereldgezondheidsorganisatie haar zorgen over de toename van het aantal kunstmatig opgewekte bevallingen in Nederland. Dit meldt de KNOV.
Inmiddels worden 21,8 procent van de bevallingen in Nederland ingeleid, vaak zonder medische noodzaak. In 2008 was dat nog 15,5 procent. Volgens KNOV vragen vrouwen er vaker zelf om en dringen artsen erop aan omdat ze bang zijn voor complicaties en aansprakelijkheid. KNOV stelt dat er te weinig aandacht is voor de negatieve gevolgen van een inleiding. Dergelijke bevallingen vergroten de kans op complicaties.
De KNOV vindt dat ouders goed ingelicht moeten worden over de voor- en nadelen van het inleiden. Op die manier kunnen zij de gevolgen afwegen. Inleidingen hebben een verhoogde kans op pijnbestrijding, verlies van regie en een grotere kans op keizersnede.
© Nationale Zorggids
Onder veel omstandigheden is inleiden een prima optie. In landen waar mensen niet thuis bevallen en ver weg wonen van een ziekenhuis, zoals Duitsland of Zweden worden veel bevallingen daarom ingeleid De resultaten lijken daar toch beter dan de Nederlandse. Mogelijk speelt de hier nog steeds populaire technisch onbewaakte thuisbevalling hierbij ook een rol.