Het eerste deel van de zaadlozing is beter dan de rest. Deze spermacellen bewegen beter en het DNA is van goede kwaliteit. Dat concluderen onderzoekers van het Ginemed Assisted Human Reproduction Clicin, meldt Scientias.
De onderzoekers, die verschillende delen van het ejaculaat analyseerden, denken dat het eerste deel van de zaadlozing is bedoeld om het eitje van de vrouw te bevruchten. Het tweede voorkomt dat andere mannen het eitje bevruchten. “De zaadlozing wordt door veel wetenschappers als één geheel gezien, maar dat klopt niet”, zegt hoofdonderzoeker María Hebles. “Het ejaculaat bestaat uit twee delen, die allebei een belangrijke rol vervullen. Omdat sperma in het eerste deel de eicel moet bevruchten, bevat het ejaculaat beschermende stoffen, zoals zink. De tweede fase bevat elementen die sperma beschadigen.”
Wie sperma doneert, kan dus beter alleen het eerste deel doneren, stellen de onderzoekers. Het is niet slim om het hele ejaculaat in te leveren. Slechte en goede eigenschappen worden dan gemixt en dat heeft een negatieve uitwerking op het zaad dat gebruikt wordt voor vruchtbaarheidsbehandelingen.
© Nationale Zorggids