Normal_baby_schattig

Baby's vanaf zeven maanden oud zijn in staat om signalen waar te nemen in de ogen van anderen die kunnen duiden op angst. Duitse onderzoekers van het Max Planck Instituut in Leipzig hebben hiervoor aanwijzingen gevonden. Dat meldt Faqt.

De wetenschappers hebben ontdekt dat baby’s vanaf zeven maanden reageren op de ogen van iemand anders. Hiervoor is het voldoende als ze alleen het wit in de ogen (sclera) zien. Het oogwit heeft een signaalfunctie. Wanneer iemand bang is worden de ogen wijder en is er meer oogwit te zien. Wanneer de blik heen en weer gaat is dat een indicatie dat het gevaar in de omgeving zit. Kijken de ‘grote ogen’ de gesprekspartner aan, dan is hij de oorzaak van de angst.

De studie heeft aangetoond dat zelfs pasgeborenen in staat zijn om blikken te registreren en daarop te reageren. Het zien van angst gebeurt echter pas vanaf de leeftijd van zeven maanden. Voor die tijd zijn de noodzakelijke hersenstructuren zoals de amygdala nog niet volledig functioneel, vermoeden de onderzoekers. Zij voerden experimenten uit bij baby's door ze foto's te laten zien van ogen. Met behulp van elektroden op het hoofd van de baby's kon de hersenactiviteit worden gemeten. Vanaf zeven maanden oud werd er bij de kinderen sterke elektrische activiteit in de hersens gemeten bij het zien van angstig kijkende ogen.

© Nationale Zorggids