Normal_foetus_amniotic_sac

Vroeg in de zwangerschap lijkt het kind vooral afhankelijk van het cholesterol van de moeder om zich goed te kunnen ontwikkelen. Afwijkende cholesterolwaarden van de moeder spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit blijkt uit onderzoek van UMCG-promovenda Marlies Smilde-Baardman. Zij pleit ervoor om in de zorg aan vrouwen die zwanger willen worden extra aandacht te besteden aan cholesterolwaarden als onderliggend mechanisme in het ontstaan van aangeboren afwijkingen bij het kind.

In Nederland wordt 1 op de 150 zwangerschappen gecompliceerd door een aangeboren hartafwijking bij het kind. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige sterfte bij pasgeborenen en is steeds vaker een reden om de zwangerschap voortijdig te beëindigen. Er is weinig bekend over de oorzaken en de oorsprong van aangeboren hartafwijkingen.

Smilde-Baardman bestudeerde verschillende omgevings- en genetische risicofactoren om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen. Daarbij keek ze vooral naar factoren die mogelijk cholesterolwaarden van de moeder en/of transport van cholesterol van moeder naar foetus beïnvloeden. De promovenda toonde aan dat er twee belangrijke risicofactoren zijn voor aangeboren hartafwijkingen bij het kind: met name roken en overgewicht lijken elkaar te versterken in het ontstaansmechanisme van hartafwijkingen.

Het onderzoek van Smilde-Baardman steunt de veronderstelling dat aangeboren hartafwijkingen veroorzaakt worden door een samenspel van zowel omgevings- als genetische factoren. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op de interactie tussen risicofactoren waarbij onder andere afwijkende cholesterolwaarden als een mogelijk belangrijke factor in de hartontwikkeling een rol spelen.

Baardman promoveert op 5 februari 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

© Nationale Zorggids