De samenwerkende jeugdinspecties onderzoeken in 21 gemeenten de wijze waarop gemeenten en betrokken organisaties de zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid (GGSR) hebben vormgegeven.
GGSR zijn zelf niet goed in staat om adequate hulp te organiseren voor de problemen waarmee ze worden geconfronteerd. Het gaat om een combinatie van problemen met een complex en hardnekkig karakter, zoals werkloosheid, schulden, (geestes)ziekte en/of verslaving en/of verstandelijke beperking, problemen met huisvesting, opvoedproblemen en huiselijk geweld. Kinderen die in deze gezinnen opgroeien lopen risico's ten aanzien van een gezonde en veilige ontwikkeling. Deze gezinnen kennen vaak een historie van hulpverleningstrajecten die niet tot het gewenste resultaat hebben geleid of zijn vastgelopen.
In 2012 hebben de inspecties hiertoe een toetsingskader ontwikkeld en getest. Met het toetsingskader wordt een beoordeling worden gemaakt op twee niveaus: het beleids- en het casusniveau. Op beleidsniveau wordt onderzocht of gemeenten en betrokken organisaties de zorg en ondersteuning toereikend hebben vormgegeven. Op casusniveau gaat het om de vraag of daadwerkelijk in de praktijk verantwoorde zorg en ondersteuning wordt gegeven aan de bedoelde gezinnen.
De resultaten van het onderzoek op beleidsniveau zijn nu beschikbaar. De inspectie heeft voor elk van de 21 betrokken gemeenten een factsheet opgesteld met de belangrijkste resultaten. Deze factsheets zijn beschikbaar via www.toezichtggsr.nl.
De inspecties verwachten dat de gemeenten en de betrokken organisaties de verbeterpunten die uit het onderzoek naar voren komen zullen oppakken en dat zij na een jaar zullen rapporteren over de wijze waarop zij dit gedaan hebben en wat daarvan de resultaten zijn. De samenwerkende jeugdinspecties zijn de Inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg, Onderwijs, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Veiligheid en Justitie.
In de tweede fase van het onderzoek zal meer specifiek gekeken worden naar de zorg en ondersteuning van GGSR in de praktijk. Hiervoor worden vier gemeenten geselecteerd uit de oorspronkelijke 21. De resultaten van dit onderzoek zullen in de eerste helft van 2014 beschikbaar komen.
© Nationale Zorggids