Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK)

ALMERE - De opmerking van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Economische Zaken dat ouders zouden moeten switchen van merk babymelkpoeder, wanneer zij te maken krijgen met lege schappen, vindt Siska de Rijke van de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK) 'een beetje dom'. Dat zei De Rijke woensdag op BNR Nieuwsradio.

Er is volgens de NBvK wel degelijk een tekort aan A-merken babymelkpoeder, in tegenstelling tot wat Dijksma beweert. Deze A-merken, waaronder Nutricia, die sponsor is van de NBvK, hebben een marktaandeel van 80 procent, wat betekent dat ouders moeten switchen naar alternatieve merken.

"Dat kan problemen geven met de darmpjes van de baby's", aldus De Rijke, die stelt dat de baby's kramp of zelfs diaree kunnen krijgen van het wisselen en dit dus onverstandig zou zijn. Daarbij wijst ze er op dat borstvoeding nog altijd het beste is voor het kind. Maar omdat niet alle ouders dat lukt, is het soms wel even zoeken naar de juiste babyvoeding, waarna het vervelend is voor ouders om weer te moeten switchen volgens De Rijke. "Het is dus een beetje domme opmerking van Dijksma, want het is niet zo dat je even gaat shoppen naar de leukste melk die het beste bij je kindje past."

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem