Risico op kanker geen reden voor jongeren om niet te vapen

Jongeren lijken zich niet al te druk te maken om de gezondheidsrisico’s door vapen, terwijl artsen in toenemende mate waarschuwen voor de ernstige gevolgen ervan. Inmiddels vapen meer scholieren wel dan niet, zeggen zij zelf. Vaak kopen ze hun vape niet in een Nederlandse winkel, maar halen ze hun exemplaar uit het buitenland. Hiermee voldoen ze niet aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Sinds dit jaar is het niet meer toegestaan om smaakstoffen toe te voegen aan e-sigaretten, maar buitenlandse varianten zitten vol met smaakjes als kiwi en passievrucht. Kanker? Daar maakt de scholier zich niet zo druk om. “Je kunt ook kanker krijgen zonder dat je gevapet hebt.” Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Vaak vertellen jongeren niet aan hun ouders dat ze vapen. Veel ouders verbieden het hun kind namelijk, met als gevolg dat ze stiekem doorvapen. En dat kan ook makkelijk, omdat de e-sigaretten met fruit – of energydrinksmaakje niet naar rook ruiken.

'Gewoon gezellig'

Wel merken jongeren dat het lastiger is om vapes te komen, mede dankzij de bemoeienis van de overheid. Maar dat heeft dan weer tot gevolg dat scholieren gaan dealen en vapes via een appje te kopen zijn. Soms overwegen jongeren om te stoppen, maar “het is gewoon gezellig”. Zo zegt een 16-jarige uit Utrecht tegen het AD: “Stoppen wordt moeilijk voor mij. Ik denk dat ik goed ziek zou moeten worden voor ik dat zou doen. En misschien zelfs dan niet.” Maar verslaafd is ze naar eigen zeggen niet. 

Lees ook: Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en veel te veel nicotine in vapes

Door: Nationale Zorggids /  Johanne Levinsky