Inkoop hoogspecialistische jeugdhulp Gelderland op de schop

De gespecialiseerde jeugdhulp in Gelderland gaat op de schop. Hier gaan De Gelderse jeugdalliantie en de zeven jeugdhulpregio’s in de provincie voor zorgen. Het plan is om de zorg vanaf volgend jaar gezamenlijk in te kopen bij De Gelderse Jeugdalliantie, die bestaat uit vijftien samenwerkende jeugdhulporganisaties die jeugd- en opvoedhulp bieden, maar er ook zijn voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), geestelijke gezondheidszorg, forensische zorg en verslavingszorg. Dit meldt Skipr.

Volgens de samenwerkende partijen is de zorg straks beter beschikbaar doordat er niet meer via tientallen afzonderlijke contracten zorg wordt geleverd. De samenwerking moet tijdig passende hulp opleveren voor kwetsbare jongeren en hun gezinnen. Hoogspecialistische jeugdhulp is vaak slechts beperkt nodig, maar moet wel beschikbaar zijn. Op dit moment zijn de wachtlijsten soms lang, omdat er meerdere disciplines bij betrokken zijn. Ook zijn er vaker dan nodig doorplaatsingen of kunnen ze voor gespecialiseerde jeugdhulp alleen terecht bij een instelling die verder weg is van huis.

Sneller passende hulp met twee nieuwe diensten

Door makkelijker en intensiever met elkaar samen te werken, kunnen de jeugdhulporganisaties en gemeenten passende zorg bieden voor de meest complexe problemen. Alle professionals die erbij betrokken zijn, kunnen hun eigen puzzelstukje leggen en jongeren met complexe problematiek snel en passend helpen.
Vanaf 2025 zijn er twee diensten die de Gelderse jeugdalliantie gaat leveren: integrale zorg met verblijf – met eventueel ambulante specialistische zorg -  en een mobiele brigade. De mobiele brigade bestaat uit een tal van experts die bij de jongere thuiskomen. De zeven jeugdhulpregio’s hebben de alliantie de opdracht gegeven om te voorkomen dat jongeren te veel worden doorgeplaatst.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky