Woeste vader gooit bijzettafel naar muur en raakt 2-jarig zoontje; mishandeling?

In oktober 2023 heeft een 34-jarige man uit Polen in een boze, dronken bui een bijzettafel naar de muur gegooid. Zijn 2-jarige zoontje kwam precies op dat moment de kamer in gerend, waardoor de tafel op zijn hoofdje terugdeinsde. De man mocht op dat moment helemaal niet in het huis van zijn ex zijn, vanwege een contactverbod. Hij is eerder al veroordeeld voor huiselijk geweld. Dit meldt Omroep Brabant. 

De man kwam op 28 oktober 2023 kleren halen, maar kreeg ruzie met zijn ex. Hij werd woest en gooide een bijzettafel naar een muur. Net op dat moment kwam zijn zoontje binnen, waardoor hij de tafel tegen zijn hoofd kreeg. Volgens de officier van justitie is hier sprake van kindermishandeling. De advocaat van de man doet het af als ongeluk, omdat hij niet zijn zoontje maar de muur wilde raken.

Jeugdzorg

Volgens de politierechter was er in dit geval sprake van kindermishandeling, omdat de vader de tafel niet enkel liet vallen of omstootte maar deze met grof geweld tegen de muur smeet. Hierbij nam hij het risico dat iemand gewond kon raken. Hij had rekening moeten houden met het feit dat zijn jonge kind overal en nergens tegelijk had kunnen zijn. Daarom veroordeelde de politierechter hem. De rechter heeft hem daarentegen een maximale celstraf van vier dagen opgelegd, omdat hij geen alcohol meer gebruikt en met ondersteuning van de jeugdzorg goed voor zijn zoontje zorgt.

De proeftijd van de man is wel verlengd, waardoor hij onder dezelfde voorwaarden onder toezicht staat bij de reclassering. Mocht hij alsnog de fout ingaan, moet hij een eerder opgelegde taakstraf uitvoeren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky