Den Haag start campagne #whatthevacc in strijd tegen lage vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad in Den Haag is wederom gedaald. Geen enkele wijk haalt nog de minimale vaccinatiegraad van 90 procent en in sommige wijken heeft nog geen helft van de jonge kinderen een BMR-inenting gehad. De gemeente neemt maatregelen: jeugdartsen staan op een middelbare school klaar om kinderen te prikken en op sociale media gaat de campagne #whatthevacc van starten. Zwangere vrouwen die bij een verloskundige komen, worden daar geïnformeerd over prikken tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap. Dit meldt Algemeen Dagblad.

In de wijk Groente- en Fruitmarkt is niet meer dan 45 procent van de kinderen gevaccineerd tegen bof, mazelen en rodehond. In de Schilderswijk heeft 50 procent een prik gehad. Zorgwethouder Hilbert Bredemeijer maakt zich grote zorgen. “Die lage vaccinatiegraad betekent dat er sprake is van een levensgevaarlijke situatie.”

Laagdrempelig prikken

Jeugdartsen staan op de praktijkschool om te vaccineren. Bredemeijer hoopt dat andere scholen ook een laagdrempelige manier van prikken zullen bieden. Mensen krijgen nog altijd standaard een brief thuis wanneer het tijd is om in te enten tegen bepaalde infectieziektes. De Centra voor Jeugd en Gezin in Den Haag hebben inloopspreekuren waar zomaar een prik gezet kan worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky