Het percentage kinderen dat in armoede leeft stijgt in 2028 met 0,2 procent als het kabinet niet ingrijpt. De afgelopen jaren zorgden de tijdelijke verhoging van het kindgebonden budget en de huurtoeslag er onder meer voor dat armoede onder kinderen harder daalde dan de algemene armoede, maar zonder nieuw beleid dreigt de kinderarmoede weer toe te nemen, zegt het Centraal Planbureau (CBP). Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zetten partijen volop in op bestaanszekerheid, maar volgens Ellen Donkers van het NJi is nog niet bekend welke maatregelen genomen worden voor de bestaanszekerheid van kwetsbare gezinnen. Het tienjarendoel van het vorige kabinet was om in 2025 de kinderarmoede in Nederland te hebben gehalveerd. Deze doelstelling is door het nieuwe kabinet al bijgesteld naar het niet laten oplopen van de kinderarmoede. “Dat is een stuk minder ambitieus”, aldus Donkers.
Langetermijnoplossingen nodig
Zij pleit dan ook voor langeretermijnoplossingen door de overheid. Gezinnen verkeren in grote onzekerheid als er continu tijdelijke maatregelen gepresenteerd worden. Zij weten niet hoe ze verder kunnen als de maatregelen weer stoppen. “Het tegengaan van armoede onder kinderen en gezinnen vraagt om structurele oplossingen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky