Gemeenteraad Almere schaart zich eindelijk achter bezuinigingen jeugdzorg

De jeugdzorg in Almere heeft een flinke hervorming nodig. Daarover zijn bijna alle partijen van de gemeenteraad het eens. Plannen om de jeugdzorg aan te pakken konden op een akkoord van de raad rekenen. Alleen de eenmansfracties van DENK en Respect Almere stemden tegen het thuis signaleren van problemen en behandelen vóór escalatie. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Hoewel de meeste fracties dus voor het voorkomen van dure zorgtrajecten zijn, willen ze wel meer informatie en betrokkenheid bij uitvoering van de maatregelen. Het idee is dat ze inspraak krijgen voordat de raad investeringen doet, zodat de juiste bezuinigingen doorgevoerd kunnen worden. Doel is om 17 miljoen euro te besparen.

Opnamestop

De gemeenteraad houdt ook hevigere maatregelen achter de hand, zoals budgetplafonds en opnamestops. Deze zwaardere maatregelen houden wel in dat hulpbehoevende kinderen en jongeren geen hulp meer kunnen krijgen bij budgetoverschrijdingen. Zorgwethouder De Jonge benadrukt dat er eerst flink wat maatregelen worden genomen voordat een patiëntenstop wordt overwogen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky