De gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist kopen samen jeugdzorg in en hebben contracten met 150 jeugdzorgaanbieders afgesloten. Bij de aanbesteding hanteren zij het 'open-house’ model, iets wat het kabinet wil beperken. Dit meldt Skipr.
Bij het ‘open-house’ model kunnen alle jeugdzorgaanbieders die aan bepaalde eisen voldoen, zich melden. Op die manier hebben de vijf gemeenten in de provincie Utrecht begin 2022 ruim 140 nieuwe jeugdzorgaanbieders gecontracteerd. Volgens een van de wethouders hadden de gemeenten voorheen ruim 100 contracten meer afgesloten. “Dus het aantal is minder geworden.”
Ambulante zorg
De meeste jeugdzorgaanbieders waarmee de gemeenten samenwerken, bieden ambulante hulp. Slechts acht bieden specialistische zorg en zorg met verblijf. Maar volgens wethouder Chantal Broekhuis van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er bewust meer ambulante jeugdhulpverleners, vanwege de keuzevrijheid die het biedt. Bovendien kunnen juist die aanbieders de lange wachtlijsten in de jeugdzorg tegengaan.
Het kabinet is niet per se tegen het ‘open-house’ model, maar wil het wel aan banden leggen, juist om het grote aantal zorgaanbieders dat het trekt. Verbieden wil het kabinet niet omdat het soms een effectief model is in gemeenten waar zich niet veel jeugdzorgaanbieders bevinden. Daar blijft het overzichtelijk.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky