Waterpokken is een infectieziekte die vooral voorkomt bij jonge kinderen. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor over waterpokkenvaccinatie bij kinderen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu publiceert vandaag een rapport met achtergrondinformatie voor dat advies. Dit meldt het RIVM.
Vaccinatie tegen waterpokken
Het RIVM heeft achtergrondinformatie verzameld over vaccinatie tegen waterpokken en de mate waarin de ziekte in Nederland voorkomt. Het document bevat onder meer gegevens over het aantal mensen in Nederland dat jaarlijks ziek wordt, de werkzaamheid en veiligheid van vaccins en de mening van het publiek over waterpokkenvaccinatie. Deze informatie gebruikt de Gezondheidsraad voor het opstellen van het advies aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op basis van dit advies beslist de staatssecretaris of kinderen de vaccinatie tegen waterpokken landelijk krijgen aangeboden.
Waterpokken: symptomen en complicaties
Waterpokken begint meestal met lichte koorts en hangerigheid. Na 1 of 2 dagen ontstaan kleine bultjes op het lichaam, beginnend op het hoofd of de romp. Deze bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes die jeuk veroorzaken en na een paar dagen tot korstjes indrogen. Soms kan waterpokken ernstige complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld aantasting van het centrale zenuwstelsel, longontsteking, of bacteriële infecties. Mensen overlijden bijna nooit aan waterpokken. Bijna alle kinderen die in Nederland opgroeien hebben op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad (meer dan 95 procent). In Caribisch Nederland is de situatie anders: waterpokken treedt hier vaker op latere leeftijd op en dan is het risico op ernstiger verloop groter.
Waterpokken wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat ook gordelroos veroorzaakt. Nadat iemand waterpokken heeft gekregen, blijft het virus in het lichaam achter zonder actief te zijn. Als het virus later weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Door: Nationale Zorggids