De levensgevaarlijke bacterie meningokokken type W eiste in 2019 minder levens dan het jaar ervoor. Desondanks moet Nederland alert blijven op de bacterie die vorig jaar van negen mensen het leven eiste en tientallen mensen ernstig ziek maakte. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Hans van Vliet, hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM, benadrukt dat de bacterie nog steeds levensgevaarlijk is en dat 14-jarigen de inenting hiertegen vooral moeten blijven halen. “Ik hoop natuurlijk dat we eerder van meningokokken type W af zijn, maar ik verwacht dat dit nog rond de drie jaar duurt.”
Jongeren overlijden aan gevolgen meningokokken type W
In 2018 bracht type W veel onrust in Nederland. Ruim honderd mensen met een besmetting belandden op de intensive care en 23 van hen overleefden het niet. Met name jongeren tussen de 14 en 24 jaar waren hier het slachtoffer van. Omdat de bacterie zo snel en zo heftig de overhand nam, kunnen jongeren tussen 14 en 18 jaar sinds de herfst van 2018 hiertegen een prikje halen. Meningokokkenziekte maakt sinds dit jaar onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor 14-jarigen deze vaccinatie standaard aangeboden krijgen.
Hoge opkomstpercentage
De resultaten vallen tot nu toe niet tegen, zegt Van Vliet. Inclusief de vaccinaties die buiten de campagne om zijn gehaald, is het opkomstpercentage 86 procent. Meer dan 845.000 van de 1 miljoen uitgenodigde jongeren kwamen opdraven voor een prikje tegen meningokokken.
Door: Nationale Zorggids