Sinds 2008 plaatst zorginstelling Accare geen kinderen meer uit huis, maar wordt het hele gezin zes tot acht weken lang (vrijwillig) in de kliniek opgenomen. Het bijbehorende programma van Accare heet Kings (Kind in gezond systeem) en heeft als doel om kinderen te laten opgroeien in een veilige en stabiele omgeving. Dit meldt de Volkskrant.
Sinds de kliniek geen kinderen meer uit huis haalt, zijn zeker driehonderd gezinnen een vrijwillige gezinsbehandeling ondergaan. Accare weet de huidige gezinsproblemen te herleiden naar jeugdtrauma’s van de ouders. “Een boze blik, stemverheffing of afwijzing van een zoon of dochter kan er al voor zorgen dat bij de getraumatiseerde ouder de alarmbellen gaan rinkelen en hij of zij reageert met schreeuwen, slaan of het negeren van signalen en behoeften van het kind”, zegt klinisch psycholoog Femy Wanders van Accare tegen de Volkskrant.
Therapie: eerst de ouders dan het kind
Door in huis behandelingen te bieden aan kind en ouder (traumatherapie en behandelingen voor meer zelfinzicht en zelfvertrouwen) leren ouders zichzelf beter kennen en kunnen ze hun kinderen beter opvoeden. Want, zo ziet Accare het, probleemkinderen hebben hun ouders nodig voor rust, structuur en veiligheid. Bij zo’n gezinsopname blijft de ouder altijd in controle. Pas als een situatie escaleert of dreigt te escaleren, neemt de gezinsbegeleider het over.
Door: Nationale Zorggids