Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet__1_

Slachtoffers van incest willen dat de procedure omtrent een naamsverandering minder zwaar en goedkoper wordt. Zij lopen nu tegen hoge kosten aan en moeten ook nog eens een zwaar psychisch onderzoek ondergaan. De slachtoffers worden in hun oproep gesteund door SP en D66. Dit meldt Trouw. 

Wie zijn naam wil wijzigen, betaalt hiervoor 835 euro. Incestslachtoffers moeten daarnaast ook een psychisch onderzoek ondergaan en krijgen vaak pas na een jaar duidelijkheid omdat de ouders ook hun zegje mogen doen. Sinds 2004 kunnen slachtoffers van incest gratis hun naam laten wijzigen, maar alleen als de dader onherroepelijk is veroordeeld. Bij een onherroepelijke veroordeling mag de dader ook geen inspraak hebben in de naamsverandering.

Oproep om slachtoffer centraal te zetten

D66-Kamerlid Vera Bergkamp doet de oproep om slachtoffers centraal te zetten en de criteria voor een naamswijziging te verruimen. Incestslachtoffers die hiervan aangifte doen, zouden gratis hun naam moeten kunnen veranderen, aldus SP. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming is hierover al eerder bevraagd en zegt nu dat hij voor de zomer met een reactie komt. 

Door: Nationale Zorggids