Normal_appen_telefoon_mobiel

Bij de aanpak van het ongevraagd doorsturen van seksueel getinte foto's of video's, moet de focus verschuiven van de slachtoffers naar de plegers. Dat stellen deskundigen in het AD, zo meldt huiselijkgeweld.nl. 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet onderzoek doen om er achter te komen waarom jongeren sexy foto's ongevraagd doorsturen. De onderzoekers concluderen dat wraak lang niet altijd de reden is. Vaak doen jongeren het omdat ze vinden dat de slachtoffers zulke foto's niet hadden moeten maken. 

Slachtoffers krijgen de schuld

Slachtoffers krijgen dus onterecht de schuld. "Dat gebeurt bij fysiek seksueel geweld ook. We kennen allemaal de uitspraak: had ze maar geen kort rokje moeten dragen of ‘s avonds alleen over straat moeten gaan", aldus Willy van Berlo, programmamanager seksueel geweld bij kenniscentrum Rutgers. "Sexting is normaal. Dat hoort bij de seksuele ontwikkeling van jongeren. Maar het ongevraagd doorsturen van andermans foto's is níet normaal", verklaart Marijke Naezer van de Radboud Universiteit.

Spanning delen

Andere redenen die jongeren gaven voor het doorsturen van de beelden, is dat zij hun vriendschappen wilden versterken door vertrouwelijke foto's te delen. Of ze zijn zo onder de indruk van de beelden, dat ze die spanning willen delen. De plegers staan lang niet altijd stil bij de gevolgen voor het slachtoffer.
De regering ziet dat het aantal problemen met sexting groeit en zoekt handvatten om daarmee om te gaan. Vorig jaar meldden zich liefst drie slachtoffers per dag bij de politie.

Door: Nationale Zorggids