Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich grote zorgen over de jeugdzorg in Nederland. Zij zegt in een interview met het Financieel Dagblad dat er veel kleinschalige zorgaanbieders zijn die niet altijd voldoende kwaliteit bieden en bovendien zijn er wachtlijsten binnen de jeugdzorg. Dit meldt Skipr.
“Wat wij zien is dat in deze zeer complexe zorg een groot aantal zorgaanbieders actief is, waaronder heel professionele instellingen.” Maar volgens Van Diemen zijn er ook heel veel kleinere aanbieders die onvoldoende kwaliteit bieden. Dit soort aanbieders van jeugdzorg krijgen regelmatig te maken met een aanwijzing van de inspectie, om hun werkwijze aan te passen. Soms gaat het om betere dossiervoering, andere keren is er sprake van gevaar voor de kinderen in de instelling. “Bovendien kent de jeugdzorg grote wachtlijsten.”
Uitstroom van personeel
Naast jeugdzorg maakt de inspecteur-generaal zich ook zorgen over de uitstroom van gekwalificeerd zorgpersoneel. Hoewel de kwaliteit van zorg volgens Van Diemen heel hoog is, verlaten steeds meer mensen de sector. “Ze voelen zich niet gezien en hun werk wordt te veel bepaald door bureaucratie.” Daar wil zij dan ook wat aan gaan doen. Ze zegt dat er te veel regels zijn ontstaan, in ingewikkelde taal die voor de meeste zorgprofessionals niet begrijpelijk is. “We moeten echt terug naar vertrouwen.” De vrouw zegt dat de combinatie van intenties, competenties en resultaat moet leiden tot een goed vertrouwen.
Regiehouders
Bovendien wil Van Diemen regiehouders aanstellen. Dit moet problemen zoals het faillissement van MC Slotervaart het MC IJsselmeerziekenhuizen in de toekomst voorkomen. “We wisten dat het kon gebeuren, maar niet zo plotseling”, zegt zij daarover. “Ik denk dat we er niet aan ontkomen om een regiehouder aan te wijzen. Net als in een ziekenhuis, waar er altijd één hoofdbehandelaar moet zijn. Heb je er vijf, dan is niemand verantwoordelijk.”
Door: Redactie Nationale Zorggids