De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid vragen in een signalement, gericht aan de ministers van Volksgezondheid en Justitie & Veiligheid, aandacht voor enkele verbeterpunten in de Jeugdwet. Zo wijzen ze onder meer op het ontbreken van een meldplicht voor nieuwe jeugdhulpaanbieders en op onduidelijkheden over de definitie van ‘jeugdhulpaanbieder’ in sommige gemeentelijke samenwerkingsvormen. Dat melden de inspecties.
In de jeugdhulpverlening is de afgelopen jaren sprake van een veel dynamischer en omvangrijker veld met meer wisselende spelers. Een belangrijke toename van nieuwe jeugdhulpaanbieders betreft de gezinshuizen en de zorgboerderijen. Aangezien een meldplicht in de wet ontbreekt, zijn deze nieuwe aanbieders lang niet altijd vanaf de start in beeld. Daarom dringen de inspecties aan op een meldplicht voor nieuwe aanbieders.
Wanneer een jeugdhulpverlener ernstig tekortschiet en ontslagen wordt, kan deze op dit moment elders binnen de jeugdhulp gewoon weer aan de slag. Om dit te voorkomen pleiten de inspecties voor een meldplicht voor ontslag wegens ernstig disfunctioneren en tevens een vergewisplicht voor jeugdhulpaanbieders om na te gaan of een potentieel nieuwe medewerker een risico vormt voor de jongeren.
In de praktijk van de jeugdhulpverlening op gemeentelijk niveau zijn de laatste jaren nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, waarin soms mengvormen voorkomen van toeleiding tot en daadwerkelijke uitvoering van jeugdhulpverlening. Dit betekent dat de huidige definitie van jeugdhulpaanbieder niet altijd toereikend is en leidt tot de nodige onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden. Daarom pleiten de inspecties voor duidelijkere beleidsregels.
De huidige kwaliteitseisen voor jeugdhulpaanbieders zijn opgesteld vanuit het oogpunt van de grote jeugdhulpinstellingen met geregistreerde professionals. De eisen sluiten niet aan bij de praktijk van de kleine aanbieders – gezinshuizen en zorgboerderijen. De inspecties willen daarom dat er een ander (wettelijk) pakket aan kwaliteitseisen komt dat meer recht doet aan het type hulp dat deze kleine aanbieders verlenen.
Door: Redactie Nationale Zorggids