Jan van Dijk, de eerste buitengewoon hoogleraar Dovenpedagogiek in Nederland, is overleden. Dat maakt Kentalis, de landelijke organisatie voor onder meer mensen die doof, doofblind of slechthorend zijn, gisteren bekend. Van Dijk was grondlegger van het onderwijs aan dove kinderen met leerproblemen en van de internationaal erkende methode Van Dijk voor communicatie met doofblinden. Zowel in Nederland als in de hele wereld is zijn naam dan ook onlosmakelijk verbonden met het doofblindenonderwijs. Dit meldt Kentalis.
Jan van Dijk overleed dinsdag op 80-jarige leeftijd na een kort ziekbed.
Van Dijk startte in 1962 als eerste leerkracht met les aan doofblinde kinderen. Sindsdien heeft hij een nationale en internationale reputatie opgebouwd in het doofblindenonderwijs. Tot aan het najaar van 2017 was hij nog actief. Voor zijn werk ontving hij internationale erkenning met The Anne Sullivan Award en The Deaf Blind International's Distinguished Service Award.
"Met zijn overlijden kunnen we zeggen dat een icoon in ons vakgebied is overleden", schrijft Kentalis op de website. "Niet alleen op het gebied van doofblindheid maar ook op het vlak van doof en slechthorend." Van Dijk was ook degene die als een van de eersten de psychische problemen van veel slechthorenden en doven onderkende. Daarnaast zorgde hij er voor dat het Instituut voor Doven naast de 'orale' methode ook gebarentaal ging gebruiken en dove medewerkers gin omarmen.
Door: Redactie Nationale Zorggids
www.drugs.com side effects [url=https://hydroxychloroquinex.com/#]methotrexate[/url] what is hydroxychloride
tadalafil xtenda 20 mg [url=https://tadalisxs.com/#]tadalafil tablets[/url] tadalafil tablets 5mg