Korrelatie is de afgelopen dagen overspoeld door reacties van kijkers naar aanleiding van de aangrijpende documentaire Alicia, uitgezonden bij de VPRO op 22 november. Het verhaal van Alicia, een meisje dat bijna haar hele leven wacht op een plek in een pleeggezin, riep veel emoties op. Niet alleen na de uitzending, maar ook de afgelopen dagen wilden veel mensen hun eigen verhaal kwijt of Alicia steunen. Tot nu toe hebben bijna tweehonderd hulpvragers via telefoon, chat en mail contact gezocht met Korrelatie. Dat meldt de hulplijn.
Mensen zochten contact met Korrelatie omdat ze zich herkenden in Alicia of omdat ze haar wilden steunen. Sommigen willen haar in hun gezin opnemen of een kaartje sturen. Maar ook ouders van wie de kinderen uit huis geplaatst namen contact op omdat ze zich zorgen maken over het welzijn van hun kinderen.
De VPRO vroeg Korrelatie live opvang te verzorgen na de documentaire, omdat zij al verwachtten dat deze veel los zou maken bij de kijkers. Alicia is door Bureau Jeugdzorg op eenjarige leeftijd bij haar achttienjarige moeder weggehaald en zit sinds haar vijfde in het tehuis. In de jaren die volgden, lukte het niet om een pleeggezin voor haar te vinden.
Lidewy Hendriks, psycholoog bij Korrelatie en MIND: “Deze documentaire heeft echt iets losgemaakt bij de kijkers. Dit zagen we niet alleen in het aantal en de aard van de hulpvragen richting Korrelatie, maar ook op social media. Het is voor veel mensen verdrietig om te zien hkoe Alicia worstelt met het feit dat ze in een tehuis woont en dat er geen passend perspectief is. Alicia is niet de enige, en dit intieme portret van haar maakt veel gevoelens en discussies los in Nederland. Korrelatie is er voor iedereen die zijn of haar verhaal kwijt wil over eigen ervaringen met de (jeugd)zorg of psychische problemen”.
De documentaire van Maasja Ooms was ook te zien op IDFA in Amsterdam. Ooms is bezig met de website www.aliciadocumentaire.nl met meer informatie over Alicia.
Door: Redactie Nationale Zorggids