Kinderen worden vaak verweten dat zij zich niet kunnen concentreren, maar recent onderzoek constateert dat kinderen zich op een andere manier concentreren dan volwassenen. Psycholoog Alison Gopnik van de Universiteit van Californië stelt dat kinderen alles in zich opnemen, waardoor zij veel meer meekrijgen van de wereld om hen heen dan voorheen werd gedacht. Dit meldt RTL Nieuws.
Gopnik deed een concentratietest onder een groep volwassenen en een groep van 4- en 5-jarige kinderen. Zij werden gevraagd zich op het rode voorwerp op tafel te concentreren, terwijl er ook een groen object op de tafel lag. Na een kleine aanpassing kregen de groepen de twee voorwerpen weer te zien. Hoewel volwassenen het verschil duidelijk zagen in het rode object, waren het de kinderen die juist de aanpassing in het groene vormpje zagen.
“We zeggen vaak dat kinderen zich niet kunnen concentreren, maar wat we eigenlijk bedoelen is dat kinderen zich moeilijk níet kunnen concentreren”, aldus de psycholoog. “Zij kunnen de wereld om hen heen niet even uitschakelen, zoals volwassen dat doen.” Volgens Gopnik leidt dit er toe dat kinderen een scherper oog hebben voor dingen die minder voor de hand liggen.
Kinderen nemen van alles op uit de wereld waarin zij zich bevinden. Het is dan ook aannemelijk dat kinderen veel meer opnemen dan volwassenen denken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld aardig wat oppikken uit een gesprek dat achter hun rug wordt gevoerd. “Kinderen willen zo veel mogelijk van de wereld on hen heen leren, waardoor ze alles in zich opnemen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids