In 2016 deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek bij tien jeugdhulpinstellingen naar het handelen ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In vier gevallen ging het om een hertoets. De inspectie oordeelt dat negen van de tien instellingen voldoende handelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Dat meldt Inspectie Jeugdzorg.
Het toezicht is uitgevoerd aan de hand van het toetsingskader Voorkomen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het toezicht richt zich op de vraag of instellingen adequaat handelen om het risico voor kinderen in de jeugdhulp te beperken om slachtoffer of pleger te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Eerder, in 2015, deed de inspectie onderzoek bij vijfentwintig instellingen naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van die vijfentwintig kregen er eenentwintig destijds een voldoende; bij vier instellingen was het oordeel van de inspectie matig of onvoldoende. Deze laatste vier hebben de aanbevelingen van de inspectie uitgewerkt in een verbeterplan en dit, na akkoord van de inspectie, in gang gezet. De inspectie ontving interne audits van de vier instellingen over de voortgang van de verbeteringen. In 2016 voerde de inspectie een hertoets uit bij deze instellingen. In datzelfde jaar onderzocht de inspectie zes andere instellingen op het thema voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De inspectie deed een hertoets bij Bijzonder Jeugdwerk Brabant, Pactum, Entréa en Bureau Jeugdzorg Limburg. De laatste twee hadden nog niet alle verbetermaatregelen volledig doorgevoerd. Dit betrof voor beide instellingen het systematisch inschatten van risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast waren nog niet alle medewerkers van Bureau Jeugdzorg Limburg voldoende geschoold in het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling en het beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De zes nieuwe toetsingen werden uitgevoerd bij Intervence, Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, Xonar, Ipse de Bruggen, Leger des Heils locatie OC Middenveld en Prokino. Belangrijke verbeterpunten betreffen het systematisch inschatten van risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag, het scholen van medewerkers en het evalueren van incidenten met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor Ipse de Bruggen geldt dat er vooral goede randvoorwaarden moeten zijn voor een gezonde seksuele ontwikkeling en het beschermen van kinderen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Door: Redactie Nationale Zorggids