Normal_patat__mayo__ongezond__eten__snack

Hoogleraar Jaap Seidell denkt dat er meer voor nodig is dan alleen voorlichting om het aantal kinderen met overgewicht te laten afnemen. Seidell vindt het te gemakkelijk om de schuld bij de ouders te leggen, want een deel van de schuld ligt ook bij erfelijkheid en een slecht leefpatroon. Dat meldt RTL Nieuws.

Om het aantal kinderen met overgewicht te verlagen is gedragsverandering nodig. En dat is lastig wanneer iemand zich in een omgeving bevindt waar veel stil wordt gezeten en ongezond eten vaak op tafel staat. Voorlichting helpt, maar zorgt niet voor gedragsverandering. 

Seidell denkt dat de oplossing ligt bij het weghalen van verleidingen. “Kijk waar die zitten. De voorraadkasten bij mensen zitten vaak vol met verleidingen en kinderen weten die feilloos te vinden. En zo gat het de hele dag maar door. In schoolkantines, supermarkten en op sportverenigingen, overal zijn snack en zoete drankjes”, aldus Seidell. Als die prikkels overal zijn, wordt het gemakkelijk gemaakt om eraan toe te geven. Door allereerste de omgeving te veranderen,  zoals het weghalen van de snoeppot, neemt de kans op een extra ongezond tussendoortje al af. Maar voor de overheid is er ook een taak weggelegd. Deze moet de aandacht richten op het bevorderen van de gezonde keuze. “Dat kan veel strenger dan nu.”

Door: Redactie Nationale Zorggids