Een ouder die wil weten of er in een bepaalde regio een uitbraak van waterpokken verwacht wordt, kan hiervoor Google raadplegen. Zoekopdrachten in Google kunnen een aanstaande uitbraak voorspellen. Zo blijkt uit een studie van diverse Schotse en Amerikaanse universiteiten, waarbij ze zoekgegevens voor de term waterpokken in 36 landen elf jaar lang analyseerden. Dat meldt NU.nl.
De belangrijkste conclusie was hoe meer zoekopdrachten over waterpokken, hoe meer gevallen van waterpokken in een bepaalde regio op dat moment. Zodra het zoekwoord op regionaal niveau vaker voorkomt, kan dat betekenen dat een uitbraak in de startblokken staat.
Met name voor landen waar kinderen en risicogroepen niet gevaccineerd worden tegen waterpokken, is de uitkomst van het onderzoek over zoekopdrachten waardevol. Organisaties kunnen op deze manier sneller actie ondernemen zodra blijkt dat er een uitbraak aanstaande is. In landen waar niet gevaccineerd wordt, zijn duidelijke pieken in bepaalde seizoenen te zien. Landen die tegen waterpokken vaccineren hebben die pieken niet. Hieruit is op te maken dat vaccinaties tegen waterpokken effectief zijn.
In Nederland krijgt meer dan 95 procent van de kinderen voor de leeftijd van 6 jaar waterpokken. Een kind met waterpokken wordt vaak eerst verkouden, vervolgens ontstaan er jeukende vlekjes en blaasjes over het gehele lichaam. Dit kan tevens gepaard gaan met koorts. Na ongeveer tien dagen zijn alle symptomen waarschijnlijk verdwenen. Waterpokken zijn in Nederland niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
©Nationale Zorggids