Kinderen die op de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden met alcoholvergiftiging, zouden door hun ouders gefilmd moeten worden. Kinderen confronteren met hun gedrag zou hun drinkgedrag positief kunnen beïnvloeden, zei kinderarts Bas Zegers eerder deze week. Opvoeddeskundige Marina van der Wal is het hier echter niet mee eens. Zij denkt dat het effect en de shock van zo'n filmpje slechts van tijdelijk aard is. Dat meldt RTL Nieuws.
Volgens Van der Wal kijken pubers niet vooruit, ze leven in het moment. Daarom denkt ze dat het effect van het terugzien van hun alcoholgebruik op film tijdelijk is. “Ze zullen er wel even van schrikken, maar ik geef het hooguit anderhalve week en dan zijn ze daar wel weer overheen gekomen”, zegt de opvoeddeskundige. Ook zijn jongeren tegenwoordig wel wat gewend, dit soort beelden worden vaak op het internet verspreid. Daardoor zal het schrikeffect veel kleiner zijn dan de kinderarts denkt.
De aandacht leggen op 'alcohol-opvoeding' is veel effectiever, denkt Van der Wal. De filmpjes zijn wellicht goed voor ouders, want zo kunnen zij zien hoe hun kind eraan toe was. Dit kan ertoe leiden dat ze strenger optreden tegen alcohol.
©Nationale Zorggids