Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

Er zijn duidelijke afspraken nodig om kindermishandeling te voorkomen. Dat zegt Wethouder Rik van der Linden van Dordrecht in een interview met Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VNG). Volgens hem zijn de regieafspraken en het bespreekbaar maken van 'wie is waarvan' nog onvoldoende. 

Van der Linden is bestuurlijk trekker van het Dordtse Collectief tegen Kindermishandeling. “Elk jaar weer zijn er incidenten met gezinnen waar het ernstig misgaat, al zijn er veel professionals bij betrokken”, zegt hij. Hij wil heldere afspraken tussen professionals om kindermishandeling te voorkomen. “Daarvoor is het nodig dat signalen van onveiligheid eerder op tafel komen, en dat professionals die samenwerken helder afspreken wie wanneer wat doet. Dit vereist dat zij zich bewust worden van de dingen die nog niet op tafel liggen.’”

In het Dordtse Collectief tegen Kindermishandeling zitten naast de gemeente, de jeugdgezondheidszorg, de jeugdteams, het onderwijs, Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen (Jeugdbescherming West en de William Schrikker Stichting). De betrokken partijen bespreken elke drie maanden actuele casussen en vragen zich af wat er goed ging en beter kan. "We nemen de actuele omstandigheden als uitgangspunt, van daaruit gaan we de samenwerking verbeteren. Dat gaat met leren en evalueren en met grenzen durven stellen. Tot hier en niet verder. Nu gaan we over van vrijwillig naar drang of dwang. Niet als dreigement, maar als hulpaanbod”, aldus Van der Linden. 

© Nationale Zorggids