Het 10-jarige meisje dat twee weken geleden door ernstige mishandelingen in het ziekenhuis belandde, verkeert volgens jeugdbeschermingsorganisatie William Schrikker niet meer in direct levensgevaar. Wel blijft haar toestand zorgelijk en heeft ze de komende tijd intensieve zorg nodig. Beide pleegouders van het meisje zijn aangehouden op verdenking van poging tot doodslag, ernstige mishandeling, vrijheidsberoving en het “iemand in hulpeloze toestand brengen of laten”. Dit melden NOS en Telegraaf.
Er waren al langer vermoedens van mishandeling en verwaarlozing en daarover trokken omwonenden ook aan de bel bij instanties. Het meisje zelf heeft aan meerdere mensen en op school laten weten dat ze mishandeld werd, maar niemand greep in. Inmiddels is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek opgestart naar de uit de hand gelopen situatie.
Liefdevolle en zorgzame pleegouders
Er was slecht contact tussen de verdachten en William Schriker en eiste de biologische moeder meerdere malen dat haar dochter elders werd geplaatst. Even leek het erop dat dat ook zou gebeuren, maar uiteindelijk bleef ze last minute toch wonen in het inmiddels befaamde huis in Vlaardingen. De Raad van de Kinderbescherming oordeelde in december dat de pleegouders liefdevol en zorgzaam waren. Wel waren er enige twijfels over hun geschiktheid voor de pleegzorg, ze zouden hun pedagogische vaardigheden nog kunnen versterken. Het meisje zou zich volgens de kinderbescherming goed ontwikkelen en een fijne tijd hebben bij haar pleegouders. De Jeugdraad oordeelde dat de pleegouders overbelast leken.
Biologische moeder
Alle informatie over haar dochter, moet de biologische moeder van het meisje via het nieuws vernemen. De betrokken instellingen zouden haar hierover moeten inlichten, maar ze heeft online geleerd dat haar dochter niet meer in direct levensgevaar is. Haar woordvoerder laat weten dat het belangrijk is dat de moeder medische informatie direct van de behandelend arts ontvangt. “Daar wordt zij nu in ondersteund om dat voor elkaar te krijgen. Er wordt nu over haar dochter in de media gecommuniceerd en te weinig direct met de moeder zelf.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky