Er komen meer mogelijkheden om medisch onderzoek bij kinderen te laten plaatsvinden. Zij mogen nu alleen meedoen als de behandelingen therapeutisch zijn, maar de Tweede Kamer stemt in met een wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid dat daar verandering in brengt. Dat meldt de NOS.
Vanwege de beperkende regelgeving kunnen veel ziektes en medicijnen niet worden onderzocht, stelt kinderarts Nico Wulffraat van het UMC in Utrecht. "Je kunt medicijnen en behandelingen testen op volwassenen, maar een kind zit heel anders in elkaar. Om in de toekomst meer kinderen te kunnen behandelen is ook onderzoek bij kinderen zelf nodig", zegt hij.
Als de nieuwe wet van kracht is, kan bijvoorbeeld wat meer bloed afgenomen worden dan nodig is voor een behandeling. Het extra bloed kan meegenomen worden in onderzoek. Ouders moeten echter nog wel een handtekening zetten. Dit moet nog tot het kind zestien in plaats van achttien jaar is.
Het wetsvoorstel van Schippers kreeg brede steun in de Tweede Kamer. "Bij veel zaken lopen we voorop in Europa, maar hierin liepen we achter”, vindt Pia Dijkstra van D66. Zij denkt dat het wetsvoorstel ook een goede kans maakt in de Eerste Kamer.
© Nationale Zorggids