Normal_zonneenergie_zonne-energie

Veel Nederlanders komen tijdens de herfst- en wintermaanden weinig buiten. Bijna de helft brengt op een gemiddelde werkdag maximaal 30 tot 60 minuten in de buitenlucht door, zo blijkt uit een onderzoek van VitamineDinformatie.nl. Te weinig zonlicht kan leiden tot een tekort aan vitamine D. Dat meldt de Telegraaf.

Ongeveer de helft van de 1000 respondenten van het onderzoek weet niet wat de gevolgen zijn van een tekort aan vitamine D. Voor deze vitamine is het menselijk lichaam voornamelijk afhankelijk van zonlicht, omdat vitamine D maar heel beperkt in voeding aanwezig is.Een tekort aan vitamine D kan leiden tot spierzwakte, botbreuken en afname van mobiliteit.

Voor het krijgen van voldoende zonlicht adviseert de Gezondheidsraad om dagelijks tussen 11.00 uur en 15.00 uur met de handen en het hoofd onbedekt vijftien tot dertig minuten buiten door te brengen. Veel mensen weten deze 'buitenmomenten' niet te pakken omdat zij door studie en werk overdag niet buiten komen. Ook in het weekend ziet een groot deel van de respondenten weinig direct zonlicht: 56 procent van de ondervraagden geeft aan op een weekenddag maximaal één tot twee uur buiten door te brengen.

© Nationale Zorggids