(Novum) - Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis beland is vorig jaar weer iets toegenomen. In totaal werden vorig jaar 713 kinderen opgenomen, drie meer dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde. In 2012 nam het aantal comazuipers juist voor het eerst sinds 2007 af.
De verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol is mogelijk een van de oorzaken van de stijging. Jongeren van 16 tot 18 jaar dronken zich klem onder het mom 'nu kan het nog', zegt kinderarts Nico van der Ley in een verklaring.
De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren was vorig jaar 15,5 jaar. Het gaat om nagenoeg evenveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent). In het overgrote deel van de gevallen (83 procent) gaat het om autochtone jongeren.
Van der Ley, oprichter van de eerste alcoholpoli voor jongeren, verwacht voor 2014 overigens geen grote kanteling in het aantal alcoholvergiftigingen. "Een wetswijziging alleen is niet genoeg. De sociale norm moet veranderen", zegt hij. "Het kwartje is bij veel ouders en opvoeders nog steeds niet gevallen."
Gemeenten, handhavers en opvoeders moeten wat de kinderarts betreft de handen ineen slaan. "In regio's waar actief wordt samengewerkt zie je dat dit echt effect heeft."