Placebobehandelingen van neurofeedback en werkgeheugentraining zijn net zo effectief voor kinderen met ADHD als de niet-placebo behandelingen. De resultaten van de behandelingen zijn hetzelfde. Neurofeedback en werkgeheugentraining zijn twee niet-medicamenteuze behandelingen voor kinderen met ADHD. Dit meldt NU.nl.
Martine van Dongen-Boomsma van de Radboud Universiteit Nijmegen concludeerde dit in haar onderzoek. Een neurofeedbackbehandeling houdt in dat een patiënt zijn hersengolven op een beeldscherm krijgt te zien. Vervolgens 'trainen' de kinderen hoe ze al hun hersengolven hetzelfde kunnen houden. Tijdens de placebobehandeling trainden de patiënten echter een simulatiepatroon in plaats van een echt patroon. 8 tot 15-jarige deelnemers van zowel de echte als de placebobehandeling functioneerde na de training beter en hadden minder last van aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.
Tijdens werkgeheugentraining pakken patiënten de kernsymptomen van ADHD aan door hun werkgeheugen en andere neurocognitieve functies te trainen. De placebogroep kreeg tijdens het onderzoek echter taken van eenzelfde niveau in plaats van steeds moeilijker wordende taken. Hierbij lieten zowel de placebogroep als de niet-placebogroep dezelfde verbetering zien in gedrag en kernsymptomen.
Waardoor placebo's tot eenzelfde resultaat komen weet Van Dongen-Boomsma niet zeker. Zij oppert dat mogelijkerwijs de placebo even goed werkt omdat “een training hoe dan ook structuur biedt, of door de aandacht van de behandelaar, of door de verwachting."
© Nationale Zorggids